Ce trebuie sa stii, inainte sa alegi o locatie de nunta in aer liber?
Afla caror detalii trebuie sa acorzi atentie, atunci cand vizionezi locatii de nunta in aer liber si ce sa nu omiti inainte de semnarea contractului.
Alegerea locatiei este cel mai important element din tot puzzle-ul.
In primul rand, trebuie definit ce inseamna pentru fiecare dintre noi, locatie in aer liber.
Unele cupluri isi doresc efectiv sa aiba parte de nunta in natura cu set-up-ul sub cerul liber, sa danseze desculti in iarba intr-o locatie pentru evenimente in aer liber, sa fie totul relaxat si intim.
Sunt cupluri care isi doresc o terasa complet deschisa cu o gradina mare si mult verde sau poate chiar amplasarea unui cort in padure, la poalele muntilor, intr-un satuc frumos. Multe cupluri iau in calcul ideea de nunta pe mare sau nunta pe plaja.
Pentru a va usura mult munca, trebuie sa definiti viziunea voastra asupra nuntii si ce semnificatie are aceasta pentru voi, ce va doriti sa transmiteti in ziua cea mare.
Mai jos sunt prezentate elemente pe care e bine sa le luati in calcul:
1. Locatiile in aer liber trebuie cautate si in afara orasului
Cautarea unei locatii de nunta in aer liber trebuie sa se extinda si in imprejurimi. Cele cu adevarat in natura, nu se afla in zonele urbane.
Merita sa iei in calcul chiar si o distanta mai mare fata de orasul tau, astfel incat sa iti cresti sansele de a identifica locatiile in aer liber care ofera experiente cu adevarat deosebite.
2. Intotdeauna trebuie sa existe o solutie de back-up
Indiferent de varianta la care te gandesti, nunta in aer liber, la munte sau la mare, intotdeauna este nevoie de un plan B, in caz ca vremea se anunta “neprietenoasa”. Aceasta poate insemna sa fie o zi ploioasa sau poate o zi calduroasa urmata de o furtuna.
Pentru a elimina riscul compromiterii evenimentului, alegeti dintre locatiile care pot oferi si o zona acoperita pentru numarul vostru maxim de invitati, astfel incat petrecerea sa poata continua, indiferent de capriciile vremii.
3. Generatorul trebuie sa fie pe lista voastra de must have!
In cazul unei pene de curent, locatia trebuie sa aiba un generator propriu, care sa asigure macar nevoile de baza.
Si in situatii de forta majora, invitatii nu trebuie sa fie nevoiti sa plece din locatie pentru a le indeplini 🙂
Stim ca pare putin probabil ca s-ar intampla, dar de ce sa risti…avand in vedere ca au fost astfel de cazuri intalnite.
4. Bugetul pentru nunta in aer liber
Nuntile in aer liber, fiind mai non-conformiste, de cele mai multe ori vor solicita un buget diferit fata de variantele clasice in ballroom-uri.
Ca sa ai o imagine asupra bugetului, trebuie sa stii orientativ care este numarul de invitati si sa soliciti cateva oferte pentru locatii care va plac la prima vedere + frunizori de servicii (decor, catering, DJ / formative, foto si video), iar astfel sa iti creionezi o idee asupra unor costuri de inceput, care intotdeauna vor fi mai mari decat ceea ce bugetezi in prima faza.
Recomandarea este sa impartiti bugetul pe fiecare categorie de serviciu si produs necesar, astfel va fi mai usor sa aveti ideea bugetului maxim in care trebuie sa va incadrati.
5. Numarul de invitati
Cand vizionati locatii de nunta, trebuie sa aveti deja creata lista cu numarul orientativ de invitati (o lista pragmatica este foarte importanta).
Se spune ca in general “nu vor veni toti invitatii de pe lista”, insa daca aveti un eveniment intim cu cei apropiati, sansele sunt foarte mari sa vina in numar complet.
Recomandarile organizatorilor de evenimente este sa pastrati locatia cat mai aerisita, insa nici varianta in care sa para un spatiu gol nu este o solutie.
6. Ring de dans amplsare si dimensiuni
Cand vizionati locatiile, este important sa luati in calcul si dimensiunile ringului de dans, raportat la numarul de invitati estimate si de asemenea, la modul in care este amplasat.
Poate va doriti un anumit aranjament al meselor si atunci trebuie in functie de fiecare locatie sa tineti cont si de acest aspect.
Pentru locatiile in aer liber cu gradina generoasa, oamenii pot dansa si in iarba pentru o experienta de neuitat J
7. Tematica si conceptul nuntii
In momentul in care vizionati locatii de nunta, ideal este ca deja sa aveti o idee predefinita asupra tematicii si conceptului pe care veti merge, astfel incat sa nu fie necesar sa va adaptati pe parcurs dorintele.
Daca nu luati decizia potrivita de la bun inceput, este foarte probabil sa intervina costuri suplimentare ulterior, prin elemente de decor, pe care doriti sa le aduceti in povestea voastra, astfel incat sa intariti ideea conceptului si a tematicii.
8. Cum va fi servit meniul
In functie de tipologia evenimentului si durata acestuia, precum si in functie de invitati, trebuie discutat cu locatia despre variantele de servire pentru meniul de mancare si bautura.
Poate va doriti variantele mai non-conformiste pentru o nunta in aer liber, de tipul: live cooking cu barbeque si protap sau bufet suedez.
De asemenea, puteti lua in calcul o varianta mixta de bufet si servire la masa.
Bautura sa fie servita exclusive de la bar sau servita de catre ospatari.
9. Programul locatiei si respectarea normelor pentru limita decibelilor
Poate luati in calcul sa aveti parte de o nunta in aer liber pe timp de zi care sa se termine pana la miezul noptii sau poate va doriti sa petreceti pana dimineata.
Fiecare locatie are propriul program si acesta trebuie aflat de la bun inceput.
De asemenea, daca locatia se afla intr-o zona rezidentiala, putin probabil sa puteti avea muzica pana tarziu in noapte.
10. Oficierea cununiei civile & religioase
Daca visezi la o cununie civila in aer liber chiar la locatie, chiar si pentru cea relogioasa, tot cu reprezentantii locatiei trebuie sa discuti.
Este foarte probabil sa va ajute cu recomandari faine sau chiar sa 21313va spuna ca nu se poate oficia.
11. DJ sau Band
In primul rand, trebuie discutat cu locatia, daca exista restrictii si daca da, care sunt acelea. Daca va doriti o anumita atmosfera, la care muzica sa fie la un anumit nivel al decibelilor, in anumite intervale orare trebuie identificata locatia care se poate conforma cerinetelor voastre.
12. Van la evenimente
La o nunta in aer liber, este mai mult decat binevenit conceptul de van si chiar aveti multe optiuni dintre care sa alegeti: burger, prosseco, ice cream, pizza, etc.
Daca va doriti ca acestea sa fie amplasate in anumite zone, trebuie discutat cu locatia daca ofera acces si mai exact care este spatiul dedicate acestor tip de furnizori.
13. Foc tabara, artificii, lampioane
Ideea unui foc de tabara este apreciata de catre invitati, de asemenea si lansarea lampioanelor sau a artificiilor.
Pentru a va asigura ca aceste activitati devin realitate in ziua evenimentului, trebuie discutat de la bun inceput cu locatia.
14. Decorul si zonele de relaxare
Ideea de nunta in aer liber, de cele mai multe ori este imaginata ca fiind relaxanta si boema, astfel incat sa fie un amalgam de elemente.
Cu siguranta decorul si zonele amenajate in natura pentru poze, vor fi si ele vedetele petrecerii.
15. Poze din locatie
Daca vizionati locatia in afara sezonului sau poate chiar intr-o zi cand aceasta nu este pregatita pentru o petrecere, recomandarile sunt sa solicitati punctual si imagini cu zonele pe care nu vi le puteti imagina decorate.
Cel mai bine este sa va creati imaginea corecta, decat sa va inchipuiti altceva, fata de ce va fi in realitate.
16. Insectele vor fi si ele prezenta la nunta
Pentru a elimina orice disconfort sau surprize, discutati cu locatia ce solutii repelente pot asigura. astfel incat sa luati in calcul daca va fi necesar sa suplimentati si voi cu diverse spray-uri naturale.
Insectele sunt prezente atat in marile orase, dar si in zonele cu mult verde, nu veti putea combate acest subiect, doar sa il tratati ca atare.
17. Solutii pentru cazare in zona
Daca pentru a ajunge in locatia aleasa, se parcurg mai mult de o ora si jumatate, ar fi de luat in considerare si ideea de cazare pentru invitati sau macar pentru o parte dintre acestia. Intrebati daca locatia ofera astfel de facilitati sau au colaboratori in imediata apropiere.
18. Transport asigurat
Similar cu ideea de cazare, trebuie discutat cu invitatii, daca sunt interesati sa beneficieze din partea voastra si de un autocar. Recomandarea este sa sondati cu invitatii, inainte de a contracta acest serviciu, pentru a va asigura ca acesta va fi si utilizat cu adevarat.
19. Plata serviciilor prestate de catre locatie si frunizori
Contractarea locatiei va presupune cel mai probabil, achitarea unui avans pentru rezervarea datei dorite, de asemenea si pentru furnizorii alesi.
Pentru restul transelor de plata (daca sunt mai multe), ideal ar fi ca plata sa se faca inaintea evenimentului sau a doua zi dupa eveniment. Nu cred ca va doriti sa faceti plata imediat dupa eveniment, sa numarati bani 🙂
20. Cand judecati locatia, un cuvant mare de spus o are si atitudinea oamenilor cu care discutati
Indiferent ca este angajatul sau proprietarul locatiei, acestia trebuie sa fie sinceri, modesti si dornici sa invete din experienta fiecarui eveniment, astfel incat sa poata oferi la randul lor sfaturile potrivite pentru cee ace va doriti, fara sa taxeze cat mai multe servicii.
Proverbul inca este actual: “Omul sfinteste locul!”
Fotocredit: Dana Sacalov – https://danasacalov.ro